Description
Matcha to sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. „gorąca woda na herbatę”) oraz jako dodatek do potraw (np. klusek, ciastek, lodów). Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek.
Zastosowanie:
W dłuższej perspektywie regularne picie matchy daje jeszcze lepsze rezultaty. Zawarte w niej silne antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami i wspomagają pracę mózgu i układu krążenia. Matcha znakomicie sprawdza się w profilaktyce demencji starczej.
Ważne informacje:
Niewskazane jest picie więcej niż 2-3 filiżanek naparu dziennie, gdyż może to doprowadzić do problemów z wątrobą. Nadmierne spożywanie matchy zielonej przez długi czas może doprowadzić do uszkodzenia komórek wątroby przez gromadzenie się w niej EGCg. Z tego powodu nie zaleca się picia herbaty matcha osobom cierpiącym na niewydolność wątroby lub inne schorzenia narządu. Ponadto nie powinno się łączyć picia matchy ze stosowaniem napoju herbacianego kombucha.
lampy sufitowe listwowe, na klucze skrzynka, olx mieszkania łódź widzew – sprzedaż, lozko dla 2 dzieci, pokój z białymi meblami, poduszka na krzesła, komody dab, misy dekoracyjne, ochraniacz na materac 160×200 bawełna
yyyyy