Description
Etiopia Djimmah PREMIUM kawa mielona średnio palona 250g
Zacznij swoją podróż przez smaki całego świata!
ETHIOPIA DJIMMAH
Gatunek: 100% arabikaProfil palenia: średnieOdmiana: HeirloomWysokość upraw: 1440 – 1780 m.n.p.m.Metoda obróbki: naturalMasa netto: 250g
PROFIL SMAKOWY:
pralinycytrusowy
AROMAT
akcent owoców i orzechów
Bardzo dobrze nada się na espresso i mleczne kawy na jego bazie, ale “przeciągnięta” tez smakuje wyśmienicie.
Warta uwagi ze względu na swój egzotyczny smak, nieporównywalny do żadnej innej kawy.
ETIOPIA:
Region znany jest z idealnych warunków klimatycznych do uprawy kawy. Wszystko to z powodu dużych wysokości między 1400 – 1900 metrów, obfitych opadów, optymalnej temperatury i bogatej gleby.
Kawowiec rośnie w cieniu, zbiór jest ręczny, a stopień mechanizacji znikomy.
90% kawy z Etiopii pochodzi ze zbiorów w lesie lub przydomowych ogródkach, a zorganizowana uprawa na farmach to tylko 10%.
Innymi słowy, kawa w Etiopii wciąż rośnie “na dziko” i zbiera się ją tak jak w Polsce grzyby czy jagody
Idealna, gdy chcesz się odprężyć po całym dniu pracy.
Proces palenia kawy składa się głównie z 2 etapów.
1. Suszenie
Najpierw ziarna przechodzą przez etap suszenia, usuwając ich naturalną wilgoć. Kawa ma aż do 12% wilgotności więc jej sporą część musimy się pozbyć, po wysuszeniu spada ona od 0,5% do 1,5%.
2. Brązowienie
Po obniżeniu wilgotności przechodzi się do jej koloru. Etap ten rozwija aromat i smak kawy.
Ziarna poddawane są reakcji Maillarda „Cukry redukujące i aminokwasy wzajemnie reagują, tworząc przy tym setki różnych związków aromatycznych i barwnych”
Podczas palenia kawy, ziarna pękają podczas palenia, wytwarzając przy tym reakcje egzotermiczną, która wpływa na głębokość i stopień palenia.
„ Po pierwszym pęknięciu” – średnio palona
„ Po drugim pęknięciu” – mocno palona
ZAPARZAJ TAK JAK LUBISZ!
Opakowanie zachowujące świeżość kawy.
Zastosowane opakowania wyposażone są w jednostronny zawór zapewniający utrzymanie świeżości kawy.
Zawór zapewnia odgazowanie kawy po paleniu, jednocześnie zapobiega dostępowi powietrza do środka opakowania.
Opakowanie posiada system wielokrotnego zamykania pozwalający zachować smak i aromat kawy.
Cechy naszego opakowania:
wytrzymałośćpewność, że nie była wcześniej otwieranasystem wielokrotnego zamykaniajednostronny zawórmaksymalne utrzymanie świeżości kawy
krzesło typu hoker, nóżki do blatu, komoda glamour, blat kuchenny długość 4m, szafa szerokosc 100, podkladki na stol, prima cucina, dąb naturalny egger, termometr kuchenny auchan, dekoracja talerza z wędlinami, stolik okrągły kawowy biały, duze kanapy do spania, stół jadalnia, oznaczenie że można myć w zmywarce, szafa 3d, uchwyty szafek kuchennych