Description
Etiopia Sidamo
Składniki:
100% Arabica
Etiopia to kolebka kawy – to tutaj arabika rosła w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. Przyjmuje się, że pierwsze uprawy zostały założone w IXw., prawdopodobnie przez mnichów. Etiopia jest jednym z wiodących w świecie producentów kawy i głównym afrykańskim jej eksporterem. Sami Etiopczycy wypijają olbrzymie ilości tego napoju – przy okazji konsumując własną produkcję. Drzewka kawy uprawia się na wszystkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek po wielkie plantacje – stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki – kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach. Najważniejsze rejony gdzie zakłada się uprawy to Harrar (najwyżej położone – 1500 m n.p.m.), Djimmah (dzika kawa rośnie tu powyżej 1200 m .n.p.m), Sidamo (centralna część kraju), Lekempti (niezwykły smak ziaren) i Yirgacheffe (najwybitniejsza etiopska kawa). Kraj pochodzenia: Etiopia Wszystkie nasze kawy pakowane są w eleganckie i grube torebki typu DOYPACK wraz z struną wielokrotnego użycia, która pozwala zachować świeżość przez długi czas, doypacki nie są przezroczyste co utrzymuje nasze kawy z dala od światła. Na torebce znajduje się etykieta z wszystkimi informacjami.
drabinka gimnastyczna benchk, fotel wypoczynkowy rozkładany, salon meblowy poznań, pokój dziecka ze skosami, farba dąb sonoma, szafa 120 cm z szufladami, sklep meblowy świebodzin, samba 3, stojak na gazety jysk, meble pokojowe używane za grosz, wyprzedaz ekspozycji kuchnie, ozdoba na drzwi boże narodzenie, łóżka wysokie, ozdobne gałęzie, pufy welurowe, szafa narożna 75×75, stelaz 160×200, zlote poszewki, niska szafa na ubrania, szafa garderoba do przedpokoju
yyyyy